Велики Петок

Simnuvanje od krstot

Слово на Велики Петок – Митрополит Антониј Сурожскиј

Пред нас е гробот Господов. Во тој гроб лежи многустрадалниот, растргнатиот, измачениот Син на Дева. Тој умре; умре, не само затоа што некои луѓе, исполнети со злоба Го погубија. Тој умре за секого…

oplakuvanje

Синаксар на светиот и Велик Петок

Стихови на распнувањето: О необлечен мртовецу и Слово на живиот Бог, Ти си, Боже, Кој живееш и на крстот си умртвен. Стихови за распнатиот со Христа разбојник: Клучот на покајаниот разбојник ја отклучи…