Црковна уметност

4b23ecff7da49fa4741daf33f21

СВЕШТЕНА ЛИТУРГИСКА УМЕТНОСТ (ВТОР ДЕЛ) – Фотиј Кондоглу

Предание за настанувањето на сликањето и почитувањето на свештенските икони Сликањето на свештенските икони не сме го примиле само од Светите Отци, туку и од Светите Апостоли, и од самиот Господ, нашиот Исус…

10947317_670749496384494_4197400892441423697_n

СВЕШТЕНА ЛИТУРГИСКА УМЕТНОСТ (ПРВ ДЕЛ) – Фотиј Кондоглу

Сечесната уметност на иконописот на Источната православна црква е свештена и литургиска уметност, како и сите останатите црковни уметности кои имаат духовна цел и смисла.

sveti nikola golem grad

ТЕОЛОГИЈАТА И ЦРКОВНАТА УМЕТНОСТ

Teологијата има врска со архитектурата по аналогија, која го поврзува Бога Творецот и создадениот човек. Во Символот на верата ние говориме дека Бог Отецот е Поет на небото и земјата = Творец на…