Типик

Petr-i-Pavel-ikona

Сè за Петровденскиот пост – Историја, Типик, објаснување и правила

Востановувањето на Петровденскиот пост – порано го нарекувале пост на Педесетницата – се протега до првите времиња на Православната Црква. Особено се утврдил, кога во Константинопол и Рим, од светиот рамноапостолен Константин Велики…