свештеник Павел Савабе

10685531_544868905645559_6448213129254520915_n

Првото Сретение во Јапонија – спомен на св. Николај Јапонски

Прв јапонец, обратен во православие, станал Такума Савабе (1835-1913), поранешен самурај од кланот Тоса, жрец во стариот шинтоистички храм во Хакодате.