Сретение Господово

sretenie

Зошто Сретение, а не Средба? – свештенoмаченик Венјамин Федченков

Средба… Тој збор – добар е; но за нас, грешните, тоа е малку преслободно: затоа што се сретнуваат еднаквите. А тука – посоодветен е словенскиот збор „сретение“; зашто тој зборува за излегување на…