Синаксар

oplakuvanje

Синаксар на светиот и Велик Петок

Стихови на распнувањето: О необлечен мртовецу и Слово на живиот Бог, Ти си, Боже, Кој живееш и на крстот си умртвен. Стихови за распнатиот со Христа разбојник: Клучот на покајаниот разбојник ја отклучи…

omovenie nog

Синаксар на светиот и Велик четврток

Стихови за миењето на нозете: Бог, Кој некогаш го вознемири рајот додека одеше низ него во приквечерината, Вечерта на Велики Четврток доаѓа да им ги измие нозете на учениците. Стихови за Тајната вечера:…

maria magdalena

СИНАКСАР НА ВЕЛИКА СРЕДА

„Една жена, излевајќи миро врз телото Христово, Го испревари Никодима кој носеше смирна за Покојниот“. (Стихови) Во светата и Велика Среда божествените отци ни заповедаа да го славиме споменот на жената блудница, која…

zhenih

Мудрите и неразумните девојки – синаксар на Велики Вторник

Стихови: „Десет девојки го придружуваат највеликиот вторник, Кои носат победа на неподмитливиот Господар“. Во светиот и Велики вторник правиме спомен на параболата за десетте девојки. Зошто Господ, искачувајќи се во Ерусалим за да…

so svyatimi upokoy

Со светиите упокој ги Христе

Со светиите упокој ги, Христе, душите на твоите слуги. Таму каде што нема ни болка, ни тага ни воздишка, но живот бесконечен. Сам, Единствен си бесмртен, Кој си го направил и создал човекот,…