Преподобен Исак Сирин

Преподобен Исак Сирин – За гордоста

Искушенијата, какви што по Божјо допуштање доаѓаат на бесрамните луѓе, кои во мислите свои се надмени пред благоста Божја и со својата гордост ја разжалостуваат, се следни: очигледни демонски искушенија кои ја преминуваат…