Митрополит Венјамин Федченко

sretenie

Зошто Сретение, а не Средба? – свештенoмаченик Венјамин Федченков

Средба… Тој збор – добар е; но за нас, грешните, тоа е малку преслободно: затоа што се сретнуваат еднаквите. А тука – посоодветен е словенскиот збор „сретение“; зашто тој зборува за излегување на…

fedchenko

Литургијата – е прозорец, издлабен од Господа во грешниот свет

Како што мајката некогаш го води детето за рака, некогаш седи околу него и го гледа, а некогаш го зема во своите прегратки, го гали, му пее и го храни, така и Господ…