маченици

molitva

Грузија го празнува споменот на 100 илјади маченици

Според грузиските хроники, во 1227 г., Султанот Хорезмски Џапал-Ед-Дин ја нападнал Грузија, Во првиот ден од битката, пред ѕидините на Тбилиси, грузиската војска доблесно го одбила нападот на непријателот, но персите кои живееле…