Јапонска Православна Црква

2f24cdcb05fb25137984221e0aeca869

Православната икона во Јапонија и Ирина (Рин) Јамашита

1. Христијанската вера од Русија Денес, во Јапонија има околу еден милион христијани, од кои православни се само 3% – 26 илјади луѓе. Сепак, треба да се каже, дека во 1907 г., протестанти…

10685531_544868905645559_6448213129254520915_n

Првото Сретение во Јапонија – спомен на св. Николај Јапонски

Прв јапонец, обратен во православие, станал Такума Савабе (1835-1913), поранешен самурај од кланот Тоса, жрец во стариот шинтоистички храм во Хакодате.