Крушевска парохија

Архиерејски намесник – протоереј Крсте Тасески

Контакт телефон: 077-896-542

Прва парохија:

Ереј Тони Кузманоски

контакт телефон: 075-606-338

седиште на парохијата:
Храм Свети Никола – ул. Илинденска б. б.

Парохија:

Крушево, Острилци, Алданци, Бирино.

Цркви:

Крушево

Храм Свети Никола

– Храм Свети Јован Крстител – Крушево.

– Храм Света Троица – Крушево.

с.  Острилци

Храм Свети Ѓорѓи

с. Алданци

Храм Свети Илија

с. Бирино.

 Храм Свети Илија

Втора парохија:

Протоереј Крсте Тасески

Седиште на парохијата:
Храм Успение на Пресвета Богородица – ул. Мише Ефтимов б. б

Парохија:

Крушево, Пуста Река, Горно Дивјаци, Долно Дивјаци, Арилево, Селце, Белушино.

Цркви:

Крушево

Храм Успение на Пресвета Богородица

Манастир Свето Вознесение Христово – Свети Спас

Манастир Свето Преображение Господово. 

с. Трстеник

Храм  Свети Василие Велики,

с. Пуста Река

Храм Свети Никола,

с. Горно Дивјаци

Храм Свети Димитриј,

с. Долно Дивјаци

 Храм Свети Никола,

с. Арилево

 Храм Свети Никола,

с. Селце

Храм Свети Петка,

с. Белушино

 Храм Свети Никола, XI – XIII век.