Фотогалерија 2013 година

Dekemvri 2013

Осветување на Храмот Свето Храмот Свето ХРИСТОВО ВОЗНЕСЕНИЕ - Спасовден, с. Волкосело

Oсветување на храмот “Свето Христово Вознесение – Спасовден“ во село Волкосело, Прилепско архиерејско намесништво.

Божествена литургијха во Храмот Св. Константин и Елена

Божествена Литургија во храмот “Константин и Елена“ во Битола

Трета светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизацијски дијалог

Од 10 – 12 мај 2013 година, во Скопје се одржа ТРЕТА СВЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕЃУРЕЛИГИСКИ И МЕЃУЦИВИЛИЗАЦИСКИ ДИЈАЛОГ со тема „Слободата и достоинството – основни вредности во меѓучовечките, меѓурелигиските и меѓукултурните односи“

Трет Ден Велигден

07.05.2013 г. Трет ден Велигден - Воскресна Божествена литургија во храмот „Св. Константин и Елена“-Битола

Втор Ден Велигден

06.05.2013 г. Втор ден Велигден - Воскресна Божествена литургија во храмот „Св. Георгиј“-Ресен

Воскресна Вечерна Богослужба

05.05.2013 г. Второ Воскресение - Воскресна вечерна Богослужба во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј“-Битола;

Воскресна Божествена Велигденска Литургија

05.05.2013 г. ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИГДЕН - Воскресна Божествена литургија во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј“-Битола;

Велика Сабота - Света Василиева литургија

Велика Сабота - Света Василиева литургија во храмот „Пресвета Богородица“-Битола

Оплакување Христово

03.05.2013 г. Оплакување Христово во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј“-Битола;

Велики Петок - Царски часови

03.05.2013 г. Велики Петок - Царски часови и изнесување на Светата плаштаница во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј“-Битола

Последование на 12 евангелија

02.05.2013 г. Последование на 12 евангелија во Соборниот храм „ Св. Вмч. Димитриј“-Битола

Велики Четврток -  Света Василиева литургија

02.05.2013 г. Велики Четврток - Света Василиева литургија и голем маслосвет во храмот „Пресвета Богородица“-Битола

Велика Среда - Преждеосвештена литургија

01.05.2013 г. Велика Среда - Преждеосвештена литургија и голем маслосвет во Соборниот храм „Св. Вмч. Димитриј“-Битола

Празнична Божествена литургија во Соборниот храм „Св. Вмч. Димитриј”

на 28.04.2013 г. Н. 6; Влегување на Г.И.Х. Во Ерусалим - Цветници; Празнична Божествена литургија во Соборниот храм „Св. Вмч. Димитриј” - Битола

Осветување на  камен темелник во с. Смилево

на 27.04.2013 г. Да освети камен темелник за изградба на храм посветен на “Св. Петка“ во с. Смилево

Преждеосвештена литургија

26.04.2013 г. Св. свешт-мч. Артемон Лаодикиски; св. мч-чка Томаида; Преждеосвештена литургија во Соборниот храм „Св. Вмч. Димитриј” - Битола

DuhovniSoveti

Mало повечерие со Акатист, во храмот “Пресвета Богородица” во Битола

На 05.04.2013 г. Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и новозеландски г. Петар, благоволи да отслужи мало повечерие со Акатист, во храмот “Пресвета Богородица” во Битола; на 07.04.2013 г. Благовештение; Неговото Високопреосвештенство Митрополитот г. Петар, благоволи да отслужи Празнична Божествена Литургија во храмот “Св. Благовештение“ во Прилеп.

 Акатист, во храмот “Пресвета Богородица” во Битола

29.03.2013 г. Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и новозеландски г. Петар, благоволи да отслужи мало повечерие со Акатист, во храмот “Пресвета Богородица” во Битола;

Тодорова сабота

На 23.10.2013 г. Тодорова сабота; Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски Г. Петар, благоволли да отслужи Празнична Божествена Литургија во храмот “Свето Благовештение” во Прилеп