Преподобна маченичка Параскева Римјанка – Архиерејска Вечерна Богослужба во Битола

На 07.08.2018 г., во предвечерието на празникот на Преподобната маченичка Параскева Римјанка, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Вечерна Богослужба во храмот Света Петка, во Битола.

Мудра и чесна Параскево, страдајќи доброволно, храбро ја порази горделивоста Антонинова. Откако се удостои за вишните почести, позив и венци, моли Го постојано Господа, за твоите слуги кои те почитуваат со вера, за да не помилува.