Вечерна богослужба во манастирот Свети Атанасиј – Журче

На 14.05.2017 г., во предвечерието на празникот на Свети Атанасиј Велики, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Вечерна богослужба во манастирот Свети Атанасиј, во село Журче. 

Тропар на Свети Атанасиј Велики

Свештеноначалнику Атанасиј, ти си бил тврдина на Православието и со божествените догмати си ја утврдил Црквата. Си проповедал дека Синот е едносуштен со Отецот и  си го посрамил Арија. Оче преподобни, моли го Христа Бога да ни дарува голема милост.

P1420067 P1420094 P1420099

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА