Свети Четириесет Битолски Преподобномаченици – Архиерејска Божествена Литургија

На 28.10.2016 г., кога го празнувавме споменот на светите Четириесет Битолски Преподобномаченици, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот посветен на нивниот спомен, на Кркардаш, Битола.

Тропар, глас 4-ти: Ти, Кој доброволно…

На Битола благоуханите цветови, и сопричесници на мачениците Христови, светите Четириесет од душа да ги чевствуваме. Зашто тие, возвестувајќи ја православната вера, мракоподобната агарјанска заблуда ја изобличија; и поради отсечените божествени глави, од раскошот на рајот се насладуваат.

image-0-02-05-0c660f2a40dbf148542abfe30c9c2140e1fb9c399b07d75c37f636a1dfd3fd26-v image-0-02-05-8ed15fbdd87985200565c2246a7f40698ecaad8c550414d55c88bc96c90dbc2c-v image-0-02-05-6428f19c37cd034aceccc784ebfc0d0289cd4181ed6219e7358290479b11f834-v

sveti 40 bitolski machenici

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА