Велики Четврток

omovenie nog

Синаксар на светиот и Велик четврток

Стихови за миењето на нозете: Бог, Кој некогаш го вознемири рајот додека одеше низ него во приквечерината, Вечерта на Велики Четврток доаѓа да им ги измие нозете на учениците. Стихови за Тајната вечера:…

kosnica-720x340

За велигденското јајце

Постојат повеќе толкувања околу символиката на велигденското јајце, како и причините и начинот на негово фарбање. Иако голем дел од обичаите кои го следат фарбањето (вапсувањето) се од сомнително протекло, постои Православно предание…