Свети Сергеј Радожески

Radonegskiy-Sergiy

Преподобен Сергеј Радоњежски – Игумен на Руската земја

Преподобен Сергеј се родил во селото Варница, Ростов, на 3 мај, 1314 година, во семејството на благочестиви и познати родители Кирил и Марија.