Романски новомаченици

politika

ЗА КРИЗАТА – Валериј Гафенку

– Валериј, што е суштината на денешната криза? – Атеизам. – Што гледаш во денешниот свет? – Гледам внатрешно безредие, распаѓање што води кон нихилизам, бидејќи луѓето се обземени со ништожноста на нештата,…

0_37cbc_181f561f_L

На крстот душата добива вистинска слобода

Новомаченици од романските затвори (1942-1964)  Питешти: Распнувањето на една генерација Да имав едно ангелско перо и мастило од темнина, можеби тогаш ќе ми беше полесно