Ресен

image-0-02-01-13422cb92c7802a6229ffc52b8e8d0cbc1202e27d23862cf1f6ce3e3932a9967-V

Концерт на хорот „Св. Ахил Преспански“ во Ресен

На 30.07.2016 г., под покровителство на Министерството за култура, во Домот на културата „Драги Тозија“ во Ресен, црковниот хор „Св. Ахил Преспански“ одржа концерт со византиско пеење, исполнувајќи песнопенија од Божествената Литургија. 

P1210079

Воздвижение на Чесниот Крст Господов – Ресен

На 27.09.2015 г, кога го празнуваме празникот на Воздигнувањето на Крстот Господов, непобедливото оружје на христијаните, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „Св. Кирил и Методиј“ во Ресен.