konanos-love-thy-neighbor2

Засакај се себе си и ќе го засакаш братот – отец Андреј Конанос

Таква е љубовта. Тешка работа е таа. Според тоа, слушнете сега што да направите, па да завршиме. Што да правите? Да ме засакате! Пред сѐ. Знаете ли зошто? Затоа што чувствувам дека денешната емисија не ја водев добро. Но, ако знам дека ме сакате ќе сѐ смирам. Зашто знаете дека и во мене постои несигурност. Таа постои во секого од нас. Постојано се прашуваме за разни прилики. „Но, дали нè сакаат? Дали со нас е сè во ред? Дали ќе нè пофалат или не? Сите ние засекогаш остануваме деца во душата.

ava-justin-celijski_1

Љубовта владее со смиреност – Избрани поуки од Ава Јустин Ќелиски

Човек? – Па човекот е најчудесната и најсовршена работилница, во која непрестајно се врши таинствено прелевање на видливотот во невидливо, и невидливото во видливо, како и прелевање на природното во натприродното и натприродното во природното.

17103800_1409986425720548_239649122237878960_n

Кој сака да биде поголем, нека биде слуга (Мт.20, 26)

Тоа е Христос.
Синот Божји, препашан со крпа, на колена, како најмал слуга, им ги мие нозете на учениците, и тоа во последната вечер од Неговиот живот на земјата.
Икона на светиот праведен Јован Кронштадски, осветена на Леушинско подворје.

Слово за Св. Јован Кронштадски од светиот Цар-Маченик Николај Романов

Свети Јустин (Попович) за отец Јован, во својата книга „Философски бездни“ пишувајќи за рајот на руската душа, вели?

„Ние православните, не мора да се враќаме пред две илјади години, за да ги видиме евангелските чудеса. Ете ги, пред нас – Кронштадскиот апостол прави евангелски чуда пред нашите очи.

00-natalya-klimova-righteous-st-ioann-kronshtadtsky-2012

Светиот праведен Јован Кронштадски и Јапонската Православна Црква

На 14 Април, е спомен од прославувањето на светиот Јован Кронштадски, и неговото вбројување во списокот на светите. По тој повод, објавуваме краток текст за не толку познатата мисија на овој вселенски пастир. Раскажува, матушка Марија Мацушима, сопруга на православниот свештеник во Св. Благовештение, Нагоја, Јуничи Мацушита.

19191143_1349041708478500_1801521496_n

Посета на училиштето „Коле Канински“

На 11.06.2017 г., на покана на директорката Лидија Павловска, поради претходна донација за обнова на школската дограма, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар го посети подрачното училиште „Коле Канински“ во село Буково.

P1430630

Недела на Сите Светители – Архиерејска Литургија во Буково

На 11.06.2017 г., во Неделата посветена на Сите Свети, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот Свети Димитриј, с. Буково, Битола.

На Литургијата,  во ѓаконски чин Владиката го ракоположи дипломираниот теолог Игор Велјановски. 

bimbo-nellacqua

Чекајќи те Тебе, Господи

Чекам, чекам, чекам.. крвта ме заболе од чекање. Еее, тоа – да те заболи крвта од чекање, мора да е нешто за што вреди да седиш и чекаш. Вреди, знам дека вреди.

sv-apostoli-petar-i-pavle

Петровденски (апостолски) пост – протоереј Антониј Владимиров

За целта, смислата и суштината на Петровиот пост, за тоа како да го усогласиме апостолското служење и својот живот, за апостолскиот дар за говор и за нашите способности, за потребата за словесно смирување на самиот себеси и за продухoвување на сѐ што изговараме, зборува протојерејот Артемиј Владимиров.

P1430303

Трет ден Духовден – Архиерејска Литургија во Ореовец

На 05.06.2017 г., на Третиот ден Духовден, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „Св. Димитриј“, с. Ореовец.