Daily Archives: 12/08/2017

b9y5WJ

За Љубовта и единството – Јеромонах Методиј Зинковскиј

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!

                Драги браќа, денешното Литургиско Евангелие, може да се каже ја содржи најопштата Христова формула за единството. Зошто? Затоа што Господ го започнува тој дел од Евангелието со зборовите: Кој сака татко или мајка повеќе од Мене, не е достоен за Мене. Кој љуби син или ќерка повеќе од Мене, не е достоен за Мене. А понатаму зборува за Крстот: Кој не го земе крстот свој и не врви по Мене, не е достоен за Мене.  (Мт. 10, 37-42).