Daily Archives: 20/07/2017

45

Студенти од Теолошкиот факултет учествуваа на Демирхисарската летна школа

По Божја промисла од 07 до 14 јули 2017 година се одржа првата Демирхисарска летна школа. Овој проект е дел од IV Демирхисарско културно лето – 2017, кое што од година во година – сѐ повеќе и сѐ повисоко се воздигнува и се потврдува како една од најпрестижните и култни културни манифестации, како во општината, така и во регионот и пошироко.

romilo-knezevic5

Монах Ромило (Хиландарец): Вистинската уметност создава вечност

Ако човекот не му е потребен на Бога, тогаш целокупната историја на човештвото, како бескрајните страдања,  така и најсветлите летови на духот, се фарса која никој не може да ја оправда. Можеме ли да ја прифатиме вечноста, тоа крајно мерило на вистината, во која ниту најсветлото дело на нашиот дух нема свое место? Што е тогаш преостанато од човекот и што е тоа што е спасено? Тоа е голем апсурд на кој теологијата, мора да посвети должно внимание, вели монах Ромило Кнежевиќ.